Kinderen leren taal door dagelijkse bezigheden zoals tijdens het eten, verzorgingsmomenten of een wandeling samen. Door te verwoorden wat er gebeurt, wat een kind ziet en door te reageren op wat het zelf zegt. Of door liedjes te zingen, rijmpjes op te zeggen of met klankspelletjes.
Wist je dat….
- Je kind meer leert als het veel praat met jou en andere mensen, dan wanneer het alleen filmpjes kijkt (zelfs als de inhoud leerzaam is)?
- Je gewoon met je kind kunt spreken in je eigen taal? Ook dan leren ze verbanden te leggen tussen woorden en de mensen of dingen die daarbij passen.
-
De basis van het leren van taal wordt gelegd vóór je kind naar de basisschool gaat.
Weten hoe je je kind kan helpen met het leren van taal? Hieronder vind je meer informatie.
Waarom is taal zo belangrijk voor de ontwikkeling van mijn kind?
Omdat taal ons belangrijkste communicatiemiddel is. Want als je een taal beheerst, dan kan je jezelf vaak beter uitdrukken én beter begrijpen wat een ander bedoelt.
Een goede beheersing van de taal is heel belangrijk om zelfstandig en sociaal actief te zijn. Het belang van het leren van taal is niet bij iedereen bekend of vanzelfsprekend. Sommige ouders weten niet hoe belangrijk hun rol in de taalontwikkeling van hun kind is. Of weten niet hoe ze hun kind hierin kunnen ondersteunen.
Meer informatie
Wil je meer weten over hoe een kind taal leert? Neem dan eens een kijkje op verschillende websites zoals Hanze, Kind en Taal en Je bent mama.
Wat kan ik doen om mijn kind te helpen?
Hoe jij jouw kind kan helpen bij zijn taalontwikkeling? Door te praten en voor te lezen. Hieronder vind je enkele tips per onderwerp.
Tips om jouw kind te helpen bij de taalontwikkeling
De genoemde tips zijn afkomstig van Taalschatten, een project van de Number 5 Foundation.
5 tips om jouw kind te helpen bij de taalontwikkeling
Door veel te praten en voor te lezen help jij jouw kind bij de taalontwikkeling. Wil je weten hoe? Hieronder vind je tips hoe jij je kind kan helpen. De genoemde tips zijn afkomstig van Taalschatten, een project van de Number 5 Foundation.
- Contact maken
- Zorg dat je kind je gezicht kan zien als je praat; je ogen en bewegende mond leren je kind veel over emoties en woorden.
- Wees niet afgeleid door je telefoon, dan mis je belangrijke signalen van je kind.
- Kijk veel naar je kind; dan kun je zien of het met je wil praten of spelen.
- Duidelijk praten
- Praat langzaam en gebruik variatie in je stem, dan kan je kind beter en langer naar je luisteren.
- Gebruik gewone woorden en praat in gewone zinnen.
- Stop af en toe even met praten zodat je kind ook iets kan zeggen. Zo heb je een echt gesprek.
- Samen onderzoeken
- Benut dagelijkse momenten om te vertellen wat jullie zien, horen en doen (bijvoorbeeld thuis, onderweg of tijdens het winkelen of wandelen).
- Wijs voorwerpen aan; zo leert je kind nieuwe woorden en ziet het waar ze bij horen.
- Lees voor en zing liedjes.
- Vragen stellen
- Stel veel vragen over mensen, dieren of dingen die jullie zien
- Begin je vraag zoveel mogelijk met wat, wie, waar, waarom of hoe; Geef zelf het antwoord als je kind nog niet kan praten.
- Benoem het gedrag van je kind en stel een vraag (bijvoorbeeld “Je huilt! Ben je verdrietig of boos?” / “Je wrijft in je ogen, ben je moe?).
- Actief reageren
- Geef je kind de ruimte om te reageren op wat je zegt.
- Reageer op geluiden of een lach van je kind door het na te doen of iets terug te zeggen.
- Zeg woorden na, ook als het niet helemaal duidelijk is wat je kind precies zegt.
6 voorleestips
Wist je dat voorlezen helpt bij het leren luisteren en concentreren? En dat je de woordenschat vergroot van kinderen door voor te lezen? Weten wat jij kan doen? Hieronder vind je enkele voorleestips.
Voorleestips
De eerste paar maanden
Baby's houden van (zwart-wit) contrasten. Laat je baby rustig kijken terwijl je het boekje stil voor hem houdt. Zing een toepasselijk liedje. Het versterkt de band met je kindje.
Rond 6 maanden
Je baby ziet een boekje nog als speelgoed. Laat hem lekker zijn gang gaan! Intussen luistert hij naar je stem: vertel wat er te zien is, maak dierengeluiden of zing een liedje.
1 jaar
Je baby begrijpt steeds beter wat er op de plaatjes te zien is en wijst nu ook zelf aan. Benoem wat er te zien is. Zo pikken jonge kinderen allerlei woorden op.
1,5 jaar
Veel namen van dieren en voorwerpen kent je kleintje al, ook al zegt hij ze nog niet zelf. Vertel in je eigen woorden wat je ziet op de plaatjes én lees stukjes voor. Blijf ook aanwijzen en benoemen.
2 jaar
De buitenwereld wordt steeds interessanter. Er is veel te zien, te proberen en te ontdekken. Veel van die buitenwereld is in boeken terug te vinden. Vertel bij de plaatjes over alle herkenbare en nieuwe dingen.
2,5 jaar
Je peuter geniet van verhaaltjes over gebeurtenissen die dicht bij hem staan. Over de vertrouwde, alledaagse dingen. Bekijk samen goed de platen en praat erover. Zo heb je leuke gesprekjes met je peuter.
Meer info? Bekijk hier de video's van de Bibliotheek Eindhoven over voorlezen aan baby's en interactief voorlezen.
Voor ieder kind een boek
Om ouders te helpen met het onder de aandacht brengen van taal starten we met het project ‘voor ieder kind een boek’. Tijdens consulten op het consultatiebureau maken verpleegkundigen ouders bewust van hun rol in de taalontwikkeling. Dit doen ze door onder andere het prentenboek ukkePuck aan te bieden en ouders door positieve feedback het vertrouwen te geven een grote rol te spelen in de taalontwikkeling van hun kind.
Wil je meer weten? Kijk dan bij 'Voor ieder kind een boek'.